Επετειακή εκδήλωση «30 Χρόνια Σ.Π.Ο.Α.Κ. και συνεχίζουμε…»

Με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των 14 Δήμων-Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ., του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Γεωργίου Γκιώνη, επιστημόνων, εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, το Σάββατο 14 Μαΐου 2023 επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου (1993-2023).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης αποδόθηκαν σε μέλη και φίλους βραβεύσεις αναγνώρισης της προσφοράς τους στις δράσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. τα προηγούμενα χρόνια.

Τιμήθηκαν:

 1. Αλέξανδρος Πνευματικός, τέως Δήμαρχος Κορινθίων – Δ.Σ. Κορινθίων
 2. Σωτήριος Πέρρας, Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων
 3. Δρ. Γεώργιος Μπάλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του

Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Δικηγόρος

 1. Δρ. Παύλος Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών
 2. Δρ. Χρήστος Αναγνώστου, Γεωλόγος – Ιζηματολόγος – πρώην Διευθυντής Ερευνών

στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ)

 1. Δρ. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
 2. Δρ. Ανέστης Γουργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 3. Δρ. Παρασκευή Νομικού, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
 4. Δρ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
 5. Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος – Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ)
 6. Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, Ωκεανογράφος – Ιδρυτής και Επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»
 7. Γεώργιος Παλαμάρης, Δημοσιογράφος –Μέλος της Ένωσης «Νηρέας»
 8. Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου “ΑΛΚΥΩΝ”
 9. Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων με στόχο την διερεύνηση δυνατότητας κοινών δράσεων μετά και την έκδοση του ΦΕΚ 1197/Β’/6.3.2023 για την παράταση λειτουργίας του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για τα επόμενα 50 χρόνια.

Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της προστασίας του οικοσυστήματος, όσο και της ορθολογικής ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τις οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, αλλά και με όσους δραστηριοποιούνται επιχειρησιακά στον χώρο και πάντα με προτεραιότητα το περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Από την όλη συζήτηση κατεγράφησαν παρατηρήσεις και συμπεράσματα τα οποία θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης σας κοινοποιούμε το σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=6YWGxD2S1TM&ab_channel=RadioThiva97.5

You might be interested in …