Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την επίστρωση ακατάλληλου υλικού στην παραλία Σαράντι και αίτημα ελέγχου για πιθανή περιβαλλοντική ζημιά

Αίγιο, 31 Αυγούστου 2020

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

«Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την επίστρωση ακατάλληλου υλικού στην παραλία Σαράντι και αίτημα ελέγχου για πιθανή περιβαλλοντική ζημιά»

Προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για το συμβάν στην παραλία Σαράντι του Δήμου Θηβαίων, μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε στους κατοίκους της περιοχής, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Σταμάτης Χαλβατζής απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς: 1) Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, 2) Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), 3) Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, 4) Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδος και 5) Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) Θεσσαλίας:

Θέμα: «Επίστρωση παραλίας Σαράντι με ακατάλληλο υλικό – κίνδυνος πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς».

“Μετά από καταγγελίες κατοίκων και επισκεπτών της τοπικής κοινότητας ΣΑΡΑΝΤΙ του Δήμου Θηβαίων, αλλά και δικής μου επίσκεψης στο χώρο της παραλίας, διαπίστωσα ότι στο παραλιακό μέτωπο και σε τμήμα του αιγιαλού, επιστρώθηκε στερεό υλικό χρώματος μαύρου, κοκκώδους μορφής αγνώστου προέλευσης, αλλοιώνοντας σημαντικά την προτέρα κατάσταση του χώρου.

Έπειτα από χημική εξέταση του υλικού, κατόπιν παραγγελίας του Δήμου Θηβαίων, μετά από πολλές καταγγελίες κατοίκων για αιωρούμενη μαύρη σκόνη και περίεργη συμπεριφορά του υλικού γενικότερα, της οποίας πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι πρόκειται για σκουριά από βιομηχανία σιδήρου (χαλυβουργία).

Γνωστού όντως ότι το εν λόγω υλικό αποτελεί απόβλητο ειδικής κατηγορίας και ως εκ τούτου χρήζει ειδικής διαχείρισης, απορίας άξιον είναι τόσο η προμήθειά του, όσο και η επίστρωσή του στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και πολυσύχναστο είναι και ευαίσθητο περιβαλλοντικά.

Ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού κατοίκων και

επαγγελματιών της περιοχής, παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος έτσι ώστε:

  1. Να γίνει ενδελεχής έλεγχος για πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς ή για κίνδυνο επέλευσης πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς αλλά και για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των λουομένων της περιοχής.
  2. Να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την σωστή απομάκρυνση του υλικού και την αποκατάσταση του εδάφους στην προτέρα κατάσταση.

Θεωρούμε δεδομένο ότι τόσο εμείς, όσο και ο Δήμος Θηβαίων, πρέπει να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα του ελέγχου.”

                                                                                                                  Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

You might be interested in …