Η Αιγιάλεια είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας που καταχαρακτηρίζεται από την πλούσια φυσική ομορφιά, την ιστορική κληρονομιά και την πολιτιστική της ταυτότητα.
Γεωγραφική Θέση και Φυσικό Περιβάλλον
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, μεγάλο μέρος της περιοχής περικλείεται από τον Κορινθιακό Κόλπο. Το φυσικό τοπίο συνδυάζει βουνά, πεδιάδες και παραλίες, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.
Ιστορικά Δεδομένα
Η περιοχή έχει μια βαθιά ιστορική καταγωγή που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι μαρτυρούν το πέρασμα πολιτισμών και λαών καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.
Κύριες Πόλεις και Χωριά
Εκτός από το Αίγιο, που είναι ίσως η πιο γνωστή πόλη της περιοχής, υπάρχουν πολλά αξιόλογα χωριά και πόλεις όπως τα Καλάβρυτα, με το διάσημο σιδηροδρομικό τους δρομολόγιο, το Διακοπτό με το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού και άλλα.
Γαστρονομία
Η Αιγιάλεια είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της πιάτα και τα τοπικά προϊόντα. Τα ελαιόλαδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα εκτιμημένα για την ποιότητα και τη γεύση τους. Επίσης, το κρασί της Αιγιάλειας έχει μακρά ιστορία και παράδοση. Οι επισκέπτες πρέπει να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα ροδάκινα του Αιγίου, και τα πιάτα με βάση το κρέας, όπως ο γιουβέτσι.
Τουριστικά Αξιοθέατα και Δραστηριότητες
Oδοντωτός
Ο Oδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τρένο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης. Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής, όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.
Μοναστήρι Αγίας Λαύρας
Η Μονή Ιδρύθηκε από έναν συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, το μοναχό Ευγένιο, το 961 μ.Χ. Η αρχική της θέση ήταν 300 μ. περίπου ΝΔ της σημερινής στην τοποθεσία “Παλαιομονάστηρο”, όπου και σώζεται το πρώτο Καθολικό της Μονής, ένας δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός στο στόμιο σπηλιάς με δύο σειρές τοιχογραφιών. Αυτή η πρώτη μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Στη συνέχεια, η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης, απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του, αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγίας Λαύρας. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Μια πρώτη εικόνα της μονής έχουμε από την σχεδίαση του Ρώσου μοναχού Barsky ο οποίος την επισκέφτηκε το 1745. Το νέο Καθολικό της είναι τρίκογχο, αγιορείτικου τύπου, κτίσμα (μονόκλιτο, με τρούλο χωρίς στηρίγματα). Η Μονή δοκιμάζεται το 1715 (Β’ Τουρκοκρατία) και κυρίως στα Ορλωφικά.
Παραλίες
Εναλλακτικός Τουρισμός
Για όσους επιζητούν περισσότερες περιπετειωδείς δραστηριότητες, η Αιγιάλεια προσφέρει επίσης δραστηριότητες όπως το τρέκινγκ, την ορειβασία, το ποδηλασία βουνού και το ράφτινγκ στον ποταμό Βουραϊκό.
Συμπέρασμα
Η Αιγιάλεια είναι μια περιοχή που συνδυάζει τα πάντα: φυσική ομορφιά, ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία και εναλλακτικές δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από το τι επιζητεί ένας ταξιδιώτης, η Αιγιάλεια μπορεί να προσφέρει μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία.