Με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεδρίαση στις 29/11/22 γνωμοδότησε αρνητικά για την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) συνολικής επιφάνειας 2.562,492 στρέμματα στη θέση Βουρλιά Βοιωτίας του Δήμου Θηβαίων, ήτοι το σύνολο σχεδόν της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά του λιμανιού στο Βαθύ και στα όρια των παραλιών Σαράντι και Άγιο Νικόλαο.
Για το θέμα αυτό απέστειλε επιστολή παρέμβασης (αριθ. πρωτ. 314-22/12/2022) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας / Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, με κοινοποίηση στις τέσσερις (4) Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής), σε αρμόδιους φορείς, καθώς και σε οικολογικές οργανώσεις, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για το θαλάσσιο περιβάλλον συνολικά του Κορινθιακού Κόλπου.
Ενημερωτικά σας κοινοποιούμε παρακάτω την επιστολή παρέμβασης του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»:
ΘΕΜΑ: «Κορινθιακός Κόλπος: Χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ. στην θέση Βουρλιά Βοιωτίας του Δήμου Θηβαίων».
Μετά από επικοινωνία με τον Δήμο Θηβαίων, ενημερωθήκαμε για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της εταιρείας «ΑΙΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», η οποία αιτείται τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) συνολικής επιφάνειας 2.562,492 στρέμματα στη θέση Βουρλιά Βοιωτίας του Δήμου Θηβαίων, ήτοι το σύνολο σχεδόν της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά του λιμανιού στο Βαθύ και στα όρια των παραλιών Σαράντι και Άγιο Νικόλαο.
Αναγνωρίζουμε ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν έναν τομέα παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο με πολύ μεγάλη ανάπτυξη και η χώρα μας κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Αξίζει όμως να σας επισημάνουμε επίσης, ότι πρόκειται για μια ακόμη παρεμβατική
δραστηριότητα του ανθρώπου στην φύση και ως εκ τούτου οφείλουμε να διερευνούμε τις
επιπτώσεις της και να τις ελαχιστοποιούμε.
Η σημαντικότερη επίδραση που ασκούν όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον είναι μέσω των αποβλήτων τους. Στην περίπτωση μας τα απόβλητα αυτά κατά κύριο λόγο είναι:
- Τα υπολείμματα των τροφών.
- Τα περιττώματα και οι απεκκρίσεις των εκτρεφόμενων οργανισμών.
- Τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες ετοιμάζονται να δημιουργηθούν κι άλλες τέτοιες μονάδες και όπως αντιλαμβάνεστε ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης πηγής ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού Κόλπου.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Κορινθιακός Κόλπος προσομοιάζοντας ως κλειστή θάλασσα, έχει πολύ μεγάλο μέσο χρόνο ανανέωσης των υδάτων του και ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένος από ανάλογες δραστηριότητες υδατοκαλλιεργειών και όχι μόνο.
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεδρίαση στις 29/11/22 λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του Κορινθιακού Κόλπου, καθώς και προηγούμενες αποφάσεις επιστημονικών ημερίδων που διοργάνωσε ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. για θέματα που έχουν σχέση με την κατάσταση και τις πιθανές πηγές ρύπανσης του Κορινθιακού (κόκκινη λάσπη από Αλουμίνα, εμφάνιση μεδουσών κ.α.), γνωμοδότησε αρνητικά επί της συγκεκριμένης μελέτης, απορρίπτοντας την επιλογή χωροθέτησης παρόμοιων «φαραωνικών» μονάδων υδατοκαλλιεργειών στον Κορινθιακό Κόλπο.
Όπως δε ενημερωθήκαμε, παρόμοια ομόφωνη αρνητική απόφαση επί της ανωτέρω μελέτης έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων σε συνεδρίαση του στις 28/11/22.
Αναγνωρίζοντας και την δική σας ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος στην στόχευση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, προσδοκούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την θέση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκπροσώπου των 14 Δήμων-Μελών γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο που σκοπό έχει την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»