Πολιτισμός

Οι δύο πλευρές του Κορινθιακού Κόλπου φιλοξενούν ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό μωσαϊκό. Ιστορία χιλιετιών έχει αφήσει τα σημάδια της στην περιοχή με τις μαρτυρίες να προβάλουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Είναι σίγουρο πως όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας θα βρείτε ένα μουσείο ή έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο για να επισκεφθείτε.

Τα αρχαιολογικά μουσεία του Αιγίου, των Δελφών, των Θηβών, της Κορίνθου, των Πατρών και άλλα μικρότερα φιλοξενούν πολιτιστικούς θησαυρούς. Στην κορυφή της επισκεψιμότητας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, αλλά υπάρχουν και άλλοι, εξίσου ενδιαφέροντες χώροι, όπως για παράδειγμα τα ερείπια της αρχαίας πόλης στην Αντίκυρα, τα Ίσθμια, το Ηραίο της Περαχώρας, η ακρόπολη της αρχαίας Δαύλειας και η Γαργαφία Κρήνη στις Ερυθρές.

Αντίστοιχα είναι και τα μνημεία μεταγενέστερων περιόδων. Μεσαιωνικά κάστρα, όπως της Πάτρας, της Ναυπάκτου και του Ρίου, ενετικοί πύργοι, βυζαντινές εκκλησίες. Δεν υπάρχει περίοδος της ιστορίας που να μην έχει αφήσει τα σημάδια της στην περιοχή.

Εξίσου πλούσια είναι και η λαογραφική παράδοση, κάτι που αποδεικνύεται από τα πολλά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία που φιλοξενούν συλλογές με αντικείμενα καθημερινής ζωής και «φωτογραφίζουν» τον κάτοικο εργάτη, αγρότη ή πολεμιστή του ’21.

Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι συλλογές. Είναι όλα αυτά που θα βρείτε στο διάβα σας, τριγυρνώντας στις πόλεις. Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την αναβίωση εθίμων, την πληθώρα εκδηλώσεων.

Εκατέρωθεν του Κορινθιακού Κόλπου βρίσκεται ένας τόπος γεμάτος ιστορία, πολιτισμό και πολιτιστικά στοιχεία που περιμένει να τον ανακαλύψετε. Είτε ως αυτοσκοπός είτε ως συμπλήρωμα των διακοπών σας το πολιτιστικό στοιχείο είναι ένα κίνητρο για ένα ακόμη ταξίδι.

Αξιοθέατα

Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια λίστα με τα αξιοθέατα των Δήμων του Κορινθιακού! Είναι πολλά τα σημεία του θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και φυσικής ομορφιάς που έλκουν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε μία ευρύτατη περιοχή που από τη μία πλευρά της ορίζεται από τον Ισθμό της Κορίνθου και από την άλλη από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Η διώρυγα όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι το δεύτερο αξιοθέατο της χώρας μας πίσω μόνο από τον Παρθενώνα. Η γέφυρα από την άλλη άλλαξε ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, έχοντας μάλιστα και ένα συμβολικό χαρακτήρα στην ανάπτυξη της χώρας.

Εδώ λοιπόν, ανάμεσα σε αυτά τα δύο τεχνικά έργα, από τα μεγαλύτερα που έχει να επιδείξει η ιστορία των κατασκευών στη χώρα μας, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα φτιαγμένα είτε από τη φύση είτε από τον άνθρωπο.

Ενδεικτικά και μόνο μπορούμε να αναφερθούμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην κορυφή του όρους Κυλλήνης του Νομού Κορινθίας. Τα κάστρα και οι πύργοι αποτελούν μια άλλη κατηγορία. Διάσπαρτα σε όλη την έκταση μερικά άριστα διατηρημένα αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Ανάμεσά τους, το κάστρο της Ναυπάκτου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα ολόκληρης της Ευρώπης. Η θέση του στην κορυφή του λόφου, η αρχιτεκτονική του που συνδυάζει την ακρόπολη με το καστρολίμανο και η εξαιρετική διατήρησή του το καθιστούν μοναδικό. Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως αυτό στο Ρίο, της Πάτρας, της Άμφισσας, και πολλά άλλα μικρότερα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επισκέψιμα, ενώ μερικές φορές φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους Δελφούς, αυτού του «ομφαλού του κόσμου», που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής τονίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τούτου εδώ του τόπου και αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για κάθε ξένο τουρίστα.

Θρησκεία

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση ο θρησκευτικός τουρισμός. Ανέκαθεν διοργανώνονταν εκδρομές με τελικό προορισμό ένα μεγάλο μοναστήρι, τη θρησκευτική πανήγυρη ενός ναού, ή μια εκκλησία που φημίζεται για τα κειμήλιά της. Πλέον όμως υπάρχει έντονη ανάπτυξη που αφορά οργανωμένα ολιγοήμερα ταξίδια ή ημερήσιες εκδρομές από κάθε γωνιά της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο οι Δήμοι γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το πλήθος εκκλησιαστικών και μοναστικών μνημείων. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρεί κάποιος πως κάθε δήμος ξεχωριστά συνιστά και έναν θρησκευτικό προορισμό. Σχεδόν κάθε γιορτή τους καλοκαιρινούς μήνες σημαίνει και ένα πανηγύρι σε κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο χωριό. Της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Μαρίνας, το «πανηγυράκι» του Αγίου Γεωργίου στην Αράχοβα, της Ζωοδόχου Πηγής αναφέρονται μόνο ως ενδεικτικά παραδείγματα.

Και το ταξίδι δεν σταματά εδώ. Δεκάδες παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με σπουδαία εικονογράφηση και ιερά κειμήλια, ναοί του 18ου και 19ου αιώνα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε  απότομες πλαγιές ή κρυμμένα σε βράχους και σπηλιές συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ που θα προκαλέσει ιερή κατάνυξη αλλά και θαυμασμό. Ιεροί ναοί κατασκευασμένοι σε σχέδια του Τσίλερ, αλλά και πετρόκτιστα εκκλησάκια χτισμένα από μοναχούς έχουν την ίδια θρησκευτική αλλά και καλλιτεχνική αξία, καθώς δείχνουν την εξελικτική πορεία, αλλά και την ανάγκη κάθε ανθρώπου διαφορετικών εποχών να έρθουν σε επαφή με τον δικό τους τρόπο με το υπερβατικό, το Θείο. Είτε βρεθείτε στον διπλό μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα είτε στο μοναστήρι της Παναγιάς του Βράχου στον Ταρσό ή στο Εκκλησιαστικό συγκρότημα του Ναού του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το συναίσθημα παραμένει το ίδιο, αφού υπερισχύει η γαλήνη που προσφέρει μια από τις λίγες ευκαιρίες της καθημερινότητας για προσωπική αναζήτηση και στοχασμό. Όποιος κι αν είναι τελικά ο προορισμός σας, βάλτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη σε σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε.