Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διημέρου εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» με τον Δήμο Δελφών.
Την 1η ημέρα (Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022, αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών / Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα), υπό διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων Δημοτικών Συμβουλίων και εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Στερεάς Ελλάδος, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ., όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Συνδέσμου μας, που εκπροσωπεί τους 14 Δήμους γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο και για τα επόμενα 50 (πενήντα) χρόνια (τροποποίηση συστατικής πράξης ΦΕΚ 164/Β’/17.3.1993 ως προς την χρονική διάρκεια λειτουργίας του Σ.Π.Ο.Α.Κ.).
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ευθύνη και στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων δημοσίων φορέων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, έτσι ώστε οι όποιες αναπτυξιακές δραστηριότητες, να έχουν ως προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τον ανθρώπινο παράγοντα.
Εκφράστηκε δε η πεποίθηση, ότι αυτό απαιτεί τη συνεργασία και την καλή προαίρεση όλων των πλευρών.
Την 2η ημέρα (Σάββατο, 2 Απριλίου 2022, αίθουσα εκδηλώσεων του Κυριακοπούλειου – Ηλιοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ιτέας), διεξήχθη με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Θαλάσσιος και Χερσαίος Χωροταξικός Σχεδιασμός του Κορινθιακού Κόλπου», στην οποία εκτός των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν εκπρόσωποι Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΑΛΚΥΩΝ, ΝΗΡΕΑΣ, ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ κ.α.), εκπρόσωποι των Εταιρειών Αλουμίνιον της Ελλάδος, IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε., Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε.) και πολλοί πολίτες που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου.
Οι αναλυτικές και ενημερωτικού χαρακτήρα εισηγήσεις των επιστημόνων κ.κ. Γουργιώτη Ανέστη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιου Μπάλια, Αναπληρωτή Καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δικηγόρου και Παύλου Αβραμίδη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών (έκτακτη συμμετοχή) έδωσαν το έναυσμα για πλήθος ερωτήσεων και παρατηρήσεων, αναδεικνύοντας το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγωνία των παρευρισκομένων για την προστασία του οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου, το οποίο είναι ενταγμένο στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας μας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητική κ. Πούλου Γιώτα, η οποία και τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους τους παρευρισκομένους φορείς – πολίτες, καθώς και τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πλαισίου αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας με στόχο την προστασία και την ορθολογική ανάπτυξη στην περιοχή.
Σημεία των εισηγήσεων των επιστημόνων και τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την όλη φιλοξενία κατά το διήμερο των εκδηλώσεων, στον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τους Αντιδημάρχους Δελφών κ. Γεώργιο Τσατσαρώνη και κ. Ευθύμιο Γρίβα (Μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ), καθώς και τις υπαλλήλους του Δήμου κ. Δέσποινα Ματατάνα και κ. Χρύσα Κωνσταντίνου.