ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

  1. Συνεδρίαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκτός έδρας στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων (2 Φεβρουαρίου 2018, Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου).
  1. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης του Σ.Π.Ο.Α.Κ., με τους Δήμους Κορινθίων και Ναυπακτίας, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, oικολογικές οργανώσεις ΑΛΚΥΩΝ, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Οικολογική Κίνηση Πάτρας και Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Ναυπακτίας και Περιχώρων, για την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, καθώς και για την εκστρατεία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην περιοχή του Κορινθιακού:
  2. α) Πρωΐ Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10:00′ π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Θωμάς Θωμαΐδης).

    β) Απόγευμα Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.00′ μ.μ. στο Κτίριο Ναυπακτία στον Λιμένα Ναυπάκτου.

  1. Σεμινάρια επαγγελματιών και στελεχών των Δήμωνμε αντικείμενο τις υπηρεσίες τουρισμού, από τον Σ.Π.Ο.Α.Κ. (19 Μαρτίου 2018, Κιάτο και 26 Μαρτίου 2018, Θήβα).

  2. Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τη συντήρηση αλλά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στις περιοχές του Κορινθιακού, ο Σ.Π.Ο.Α.Κ., καθιερώνει σειρά σεμιναρίων σε επαγγελματίες με θέμα τις ανθρώπινες και Δημόσιες Σχέσεις στον Τουρισμό δύο σεμινάρια τετράωρης διάρκειας Η θεματολογία περιλαμβάνει τις ανθρώπινες σχέσεις στη λογική της υπηρεσίας του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, τις Δημόσιες Σχέσεις σε ότι κυρίως αφορά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ του παρόχου των υπηρεσιών με τον καταναλωτή, την επικοινωνία με ανάλυση μεθόδων μετάδοσης μηνυμάτων και πειθούς, καθώς και βέλτιστες πρακτικές. Τα σεμινάρια θα γίνουν από τον καθηγητή τουριστικών σπουδών και επικεφαλή της εταιρείας συμβούλων τουρισμού του Συνδέσμου Νότη Μαρτάκη.

  1. Διημερίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, τις τρεις (3) Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας) και τα οικολογικά κινήματα ΑΛΚΥΩΝ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με θέμα: “Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου” (8-9 Μαρτίου 2018, Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου).
  1. Συμπεράσματα Διημερίδας 8 & 9 Μαρτίου 2018 για την “Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου”.
  1. Προβολή περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου στην Ολλανδική τουριστική αγορά.

  2. Με σειρά άρθρων προβάλλονται οι περιοχές του Κορινθιακού στην ολλανδική αγορά από το έγκυρο ταξιδιωτικό site ″Griekeland.net″, έπειτα από προγραμματισμένη επίσκεψη του ιδιοκτήτη του Μέσου κ. Bas Wanrooij που οργανώθηκε από το Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με την MTC GROUP.

  1. Εκστρατεία με θέμα: «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό? Όχι Ευχαριστώ».

  2. Συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο για τη μείωση και τελική κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ»,  σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.).
    Στοχεύοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, σκοπός της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και το ευρύτερο κοινό των Δήμων γύρω από τον Κορινθιακό, σχετικά με την δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Η τελευταία στάση της εκστρατείας, μέχρι την επόμενη, ήταν οι Δήμοι Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βέλου – Βόχας και Σικυωνίων.
    Την Τρίτη 27 Μαρτίου, ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν συνολικά περισσότεροι από 2.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μέσα από συζήτηση εμπνεύστηκαν για να ανακαλύψουν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, μειώνοντας την πλαστική σακούλα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου, πραγματοποιήθηκε Ανοικτή Εκδήλωση – Διαβούλευση για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο.
    Η εκστρατεία ενημέρωσης του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στους Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου γίνεται σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον» (http://www.lifedebag.eu).

  1. Σύσκεψη για την διερεύνηση της δυνατότητας τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων για την αντιμετώπιση των μεδουσών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ.

  2. Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Σταμάτης Χαλβατζής και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.κ. Νίκος Βαλαούρας (Αντιδ/ρχος Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), Στέλιος Σαλαπατάρας (Δ.Σ Λεβαδέων), Ντίνος Τυρηνόπουλος (Δ.Σ. Θηβαίων) παρέστησαν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν από κοινού η Αντιπ/ρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά και ο Αντιπ/ρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Κατσαγούνος Ευάγγελος με τη συμμετοχή του Αντιπ/ρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Αναστασίου Γεωργίου και του Αντιπ/ρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Περγαντά Ιωάννη, καθώς και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Αγνιάδη Παναγιώτη και του Αντιδημάρχου Θηβαίων κ. Καμούτση Αναστάσιου και υπηρεσιακών παραγόντων. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η διερεύνηση δυνατότητας αντιμετώπισης του έκτακτου φαινομένου που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των μεδουσών, για τους λουόμενους στις παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου. (17/4/2018)

  1. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης – διαβούλευσης με τον Δήμο Δελφών για την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο, (25 Απριλίου 2018, Κυριακοπούλειο- Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας).

  2. Η εκστρατεία ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση στο Δήμο Δελφών στις 25 Απριλίου 2018. Ταυτόχρονα με την εκδήλωση, ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν περισσότεροι από 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ιτέας, οι οποίοι μέσα από συζήτηση εμπνεύστηκαν για να ανακαλύψουν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, μειώνοντας την πλαστική σακούλα.
    Στο Κυριακοπούλειο – Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας, πραγματοποιήθηκε Ανοικτή Εκδήλωση – Διαβούλευση για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο. Στην Εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κα. Πιλάλα-Τσακίρη Τριανταφυλλιά, Αντιδήμαρχος Δελφών, Δημοτικής Ενότητας Ιτέας και ο κ. Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ».  Έπειτα, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Α. Δρ. Κυρκίτσος Φίλιππος παρουσίασε τη νομοθεσία και τις πολιτικές μείωσης της πλαστικής σακούλας, καθώς και το περίγραμμα του έργου LIFE DEBAG, o κ. Κωστακόπουλος Στάθης παρουσίασε τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας καθώς και τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν. Ο κ. Πολυζώης Ιωάννης, εκ μέρους του ΚΡΙΣΣΑΙΟY Συλλόγου ελεύθερων και αυτόνομων δυτών Ν. Φωκίδας, συνέβαλλε στην ενημέρωση με την προβολή ενημερωτικού βίντεο και συζήτηση για το βυθό του Κορινθιακού, τον εθελοντισμό και την προστασία του. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους δημότες του Κορινθιακού Κόλπου.

  1. Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ!»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της εκστρατείας «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ!», για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο. Η εκστρατεία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Υλοποιήθηκε από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο. Η εκστρατεία αφορούσε τους 14 Δήμους – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (Αιγιαλείας, Πατρέων, Ναυπακτίας, Κορινθίων, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας, Δωρίδος, Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δελφών), οι οποίοι περικλείουν τον Κορινθιακό Κόλπο.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Διανομή ενημερωτικού υλικού για τη μείωση της πλαστικής σακούλας,
  • Διαβούλευση με τοπικούς φορείς για την υιοθέτηση εθελοντικών τοπικών σχεδίων δράσης μείωσης της πλαστικής σακούλας μέσω 6 ανοικτών ενημερωτικών εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας ειδικά θέματα σχετικά με την πλαστική σακούλα (νομοθεσία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ποσοτικά δεδομένα διαχείρισης, διεθνής εμπειρία),
  • Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στην Εθνική Διαβούλευση για την διαμόρφωση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας,
  • Περισσότερες από 80 περιβαλλοντικές ενημερώσεις σε σχολεία του Κορινθιακού Κόλπου, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας πάνω από 8.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς,
  • 3 περιβαλλοντικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς,
  • 2 εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, σε συνεργασία με σχολεία.

Στόχος των δράσεων της εκστρατείας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη δραστική μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού, μέχρι οριστικής κατάργησης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά τοπικά χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στη διάρκεια της εκστρατείας ενημερώθηκαν αναλυτικά περισσότεροι από 8.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί των Δήμων που περικλείουν τον Κορινθιακό Κόλπο (με έμφαση στην παράκτια ζώνη) για το πρόβλημα που δημιουργεί η πλαστική σακούλα μιας χρήσης στο παράκτιο και όχι μόνο περιβάλλον και για όλα τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη μείωση της χρήσης της.

Παράλληλα με την ενημέρωση στα σχολεία και στα πλαίσια της διαβούλευσης, έλαβε χώρα διαδικτυακή έρευνα με σκοπό τόσο την ενημέρωση των πολιτών, όσο και τη σφυγμομέτρηση των απόψεών τους απέναντι στο ζήτημα της πλαστικής σακούλας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κάτοικοι του Κορινθιακού είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τη πλαστική σακούλα σε μεγάλο βαθμό, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που δημιουργούνται. Το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το μέτρο επιβολής ανταποδοτικού τέλους στην πλαστική σακούλα. Το 95,2% των κατοίκων του Κορινθιακού έχει αλλάξει τις συνήθειές του, με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς προϊόντων, συμβάλλοντας όχι μόνο στη μείωση της χρήσης, αλλά και στην τελική κατάργηση. Τέλος, το 77,8% έκρινε πως το ανταποδοτικό τέλος πρέπει να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο μέτρο με τελικό στόχο την πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.

Ο Κορινθιακός ενημερώθηκε και πρωτοστατεί, μέσω των ενεργών πολιτών, στην προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς του κοινωνικού συνόλου και την προστασία του περιβάλλοντος. (2/7/2018).