ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020

  1. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΟΖΟΝ ανακοινώνει την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα του Γ΄ κύκλου δράσεων καθαρισμού-καταμέτρησης, στα πλαίσια του προγράμματος “ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ”.

Για άλλη μια φορά, τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές, με ποσοστά που κυμαίνονται από 55% έως 92% επί του συνόλου. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και σε αυτόν τον κύκλο ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ, τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια, μπουκάλια νερού/αναψυκτικών κλπ.) και αποτσίγαρα. Γυαλιά/κεραμικά και χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.) ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που βρέθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα μεταλλικά αντικείμενα.

  1. Διοργάνωση εκδηλώσεων με τίτλο: «Ας διηγηθούμε στα παιδιά μας την Ιστορία του Κορινθιακού Κόλπου».

Στα πλαίσια της υπ’ αρ. 12/20 απόφασης του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. και στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης που αναφέρεται στην ιστορία του Κορινθιακού Κόλπου, με τίτλο «Ας διηγηθούμε στα παιδιά μας την Ιστορία του Κορινθιακού Κόλπου», σε συνεργασία με τους Δήμους Κορινθίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, την Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού «Ο ΝΗΡΕΑΣ», Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συμμετοχή μαθητών, πραγματοποιούνται οι κάτωθι εκδηλώσεις:

Α. Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 9:00΄–10:00΄π.μ., 11:00΄–12:00΄ π.μ., στο κλειστό Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Β. Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 9:00΄–10:00΄π.μ., 11:00΄–12:00΄ π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης» του Δήμου Κορινθίων.

  1. Συνεδρίαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκτός έδρας στον Δήμο Λεβαδέων (28 Φεβρουαρίου 2020, Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως).

Κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Λεβαδέων κ. Ιωάννη Ταγκαλέγκα και στα πλαίσια της συνεργασίας με τους  Δήμους-Μέλη του, ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. συνεδρίασε στην Λιβαδειά με συμμετοχή προσκεκλημένων Βουλευτών, εκπροσώπων φορέων, μελών του Δ.Σ., αλλά και κατοίκων της περιοχής. Κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν μεταξύ άλλων:

    • Ενημέρωση για τις εξελίξεις σ’ ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του ΦΔΠΠ Κορινθιακού.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι μόνο, το εν λόγω θέμα θα έρθει σύντομα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση.

    • Συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports (www.safewatersports.gr) στα θέματα πρόβλεψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων (εκπαιδευτικά σεμινάρια – ενημέρωση πολιτών – πιστοποίηση επιχειρήσεων κ.α.).
  1. Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Με αφορμή την απουσία χρηματοδότησης για το τρέχον έτος καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε επικείμενη κατάθεση τροπολογίας για το πλαίσιο λειτουργίας των ΦΔΠΠ, τα μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. καθώς και οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων ΑΛΚΥΩΝ και ΝΗΡΕΑΣ, που συμμετείχαν στην διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Λειβαδιά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, εξέφρασαν την έντονη  αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη υποβάθμισης ή κατάργησης του ρόλου των ΦΔΠΠ.

Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε η αποστολή επιστολής παρέμβασης στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς της Αντιπολίτευσης, στους αρμόδιους Υπουργούς και σε όλους τους Βουλευτές προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις μας και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους για την προστασία του περιβάλλοντος, επιδιώκοντας και συνάντηση μαζί τους. (3/3/2020)

  1. Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ».

Έγγραφο παρέμβασης επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ», το οποίο ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. κατέθεσε στο πλαίσιο της εν λόγω διαβούλευσης (στο άρθρο 35 που αφορά στις Επιτροπές Διαχείρισης που συστήνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της ΜΔΠΠ) και το οποίο έχει αποσταλεί στις Περιφέρειες, Προέδρους ΠΕΔ, Δημάρχους Δήμων-Μελών και μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., το περιεχόμενο του οποίου έχει ως κάτωθι:

Με βάση την όλη διάρθρωση του ΟΦΥΠΕΚΑ και την πολυεπίπεδη μορφή οργάνωσης που έχει επιλεγεί, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από έναν ανεξάρτητο Πιστοποιημένο Αξιολογητή ΜΠΕ, η μόνη διασφάλιση για τη σωστή τήρηση των όρων και της φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής (Π.Π.), με αναφορά στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία, αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Διαχείρισης.

Αφού οι τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης επί της ουσίας αντικαθιστούν τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα Δ.Σ. των ΦΔΠΠ, τα οποία εκ του νόμου έχουν συγκεκριμένο γνωμοδοτικό και αποφασιστικό ρόλο στην διαχείριση του οικοσυστήματος καθώς και αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων, πιστεύουμε ότι αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει και οι τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης να έχουν αντίστοιχο ρόλο.

Προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Διαχείρισης και να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες προτείνουμε:

    1. Ο ορισμός των μελών που συγκροτούν την Επιτροπή Διαχείρισης να γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των συμμετεχόντων φορέων (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, επιστημονικός φορέας, περιβαλλοντική οργάνωση) που ο νόμος θα καθορίζει. Βεβαίως για να υπάρχει συναντίληψη επί της πρότασης και της απόφασης στην εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετέχει μέλος ή μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής με ανάλογη επιστημονική κατάρτιση.
    2. Η λειτουργία της τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης πρέπει να έχει πλήρη οργανωτική δομή (πρόεδρος – μέλη) να συγκαλείται και να συνεδριάζει αυτόνομα και σε τακτά χρονικά διαστήματα για θέματα που αφορούν την Π.Π., τα οποία είτε θέτει η διοίκηση, είτε πέφτουν στην δική της αντίληψη, αφού θα πρέπει να έχει και την εποπτεία της περιοχής.
    3. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε έγκριση ΑΕΠΟ (νέα ή τροποποίηση) που αναφέρεται σε Προστατευόμενη Περιοχή, θα πρέπει να εξετάζεται από την Ε.Δ., η γνωμοδότηση της οποίας θα πρέπει να εμπεριέχεται στον φάκελο προς την αρμόδια υπηρεσία τελικής έγκρισης (ΚΕΣΠΑ ή ΠΕΣΠΑ).
    4. Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί ειδικό σώμα φυλάκων και ελεγκτών, που διοικητικά θα υπάγεται στην Μ.Δ.Π.Π. και θα συνεργάζεται με την τοπική Επιτροπή Διαχείρισης σε θέματα φύλαξης και ελέγχου της προστατευόμενης περιοχής.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει παρέμβαση σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, στους αρχηγούς των κομμάτων και στους Βουλευτές. (17/3/2020)

  1. Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Σ.Π.Ο.Α.Κ. – SAFE WATER SPORTS

O Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “Safe Water Sports” υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας στους Δήμους-Μέλη του, σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών στη θάλασσα, στα θαλάσσια σπορ και σε άλλες δραστηριότητες αναψυχής.

Στο πλαίσιο προώθησης και υλοποίησης σχετικών δράσεων, εντάσσεται και η ενημέρωση των σχολικών μονάδων (Διευθυντές δημοτικών σχολείων), καθώς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports και την δυνατότητα υλοποίησης αυτού στα σχολεία των 14 Δήμων που απαρτίζουν το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου.

Πρόκειται για εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου, που αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια στο νερό (κολυμβητήρια), την παραλία, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τις άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του Safe Water Sports, στην χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασι-κών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Προτεραιότητα όλων είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες.

Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

Να εγγραφούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στην ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια (συμπεριλαμβάνονται και σχετικά ενημερωτικά video).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δραστηριότητες που συνδυάζουν την μάθηση και την ψυχαγωγία και οι οποίες καλύπτουν τις βασικές γνώσεις και πρακτικές που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για την ασφάλειά τους στο κολυμβητήριο, στη θάλασσα (θαλάσσια σπορ) και στις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι διαθεματικές (πχ. καλλιτεχνικά, γλώσσα, κοινωνική αγωγή, γεωγραφία, φυσική, ξένη γλώσσα, πληροφορική, μουσική κλπ.) και μπορούν να υλοποιη-θούν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν επιλέγονται και οι κατάλληλες δραστηριότητες.

Όλο το υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, αλλά και τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διανέμεται μέσω της online πλατφόρμας Safe Water Sports Academy, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα και για την παρακολούθηση της προόδου της κάθε ομάδας από τον εκπαιδευτικό και το Safe Water Sports.

Το πρόγραμμα προτείνεται να υλοποιηθεί από μια Ομάδα μαθητών (ένα τμήμα κάποιας τάξης) που θα επιβλέπεται από έναν εθελοντή εκπαιδευτικό. Θα ξεκινάει οποτεδήποτε μέσα σε μια σχολική χρονιά και θα ολοκληρώνεται μέχρι την λήξη της. Η εθελοντική συνδρομή του εκπαιδευτικού, που θα επιβλέπει και θα συμβουλεύει την Ομάδα στις δραστηριότητές της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή συμμετοχή της Ομάδας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Ένας από τους μαθητές της Ομάδας θα εκλέγεται στην αρχή ως Αρχηγός της Ομάδας και θα την εκπροσωπεί, μαζί με τον Εθελοντή εκπαιδευτικό, σε όλες τις επικοινωνίες της Ομάδας με το Safe Water Sports.

Στόχος κάθε ομάδας είναι να πραγματοποιήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες του προγράμματος και τουλάχιστον μία από κάθε θεματική ενότητα.

Στην περίπτωση αυτή η υλοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη και επιτυχής. Η κονκάρδα «Θαλασσοφύλακα» του Προγράμματος θα δίνεται σε κάθε μαθητή, μέλος της ομάδας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στα παιδιά-μέλη των ομάδων και στους εθελοντές-Εκπαιδευτικούς τους που ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα, το Safe Water Sports θα απονέμει Ειδικό Αναμνηστικό Δίπλωμα.

Τον Σεπτέμβριο κάθε ημερολογιακού έτους θα διοργανώνεται στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο των Θαλασσοφυλάκων στο οποίο θα συμμετέχουν 13 αποστολές, μια από κάθε Περιφέρεια της χώρας και από την Κύπρο. Η αποστολή της κάθε περιφέρειας θα προέρχεται από το σχολείο εκείνο της περιφέρειας που υλοποίησε τις περισσότερες δραστηριότητες του προγράμματος, και θα απαρτίζεται από τον εθελοντή εκπαιδευτικό που ήταν επικεφαλής της Ομάδας, τον αρχηγό της Ομάδας (μαθητή) με τους γονείς του. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι μια μέρα και σε αυτό θα ανταλλάσσονται γνώμες, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές με στόχο την συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, στην online πλατφόρμα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα δημοσιεύεται κατάλογος με τα σχολεία που συμμετείχαν κάθε χρονιά στο πρόγραμμα, καθώς και δείγμα από την δουλειά που έκαναν οι συμμετέχοντες (εφόσον το επιθυμούν).

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τους τομείς δραστηριότητας του Οργανισμού Safe Water Sports, μπορείτε να βρείτε στην δ/νση www.safewatersports.com.

  1. Συνεδρίαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκτός έδρας στον Δήμο Δελφών (22 Ιουλίου 2020, Αίθουσα εκδηλώσεων Κυριακοπούλειου – Ηλιοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ιτέας).

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή η εν λόγω εκτός έδρας συνεδρίαση  του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. διεξήχθη στην Ιτέα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως προβλέπονται. Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:

    • Συζήτηση και ενημέρωση για τη συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στην δημιουργία ίδρυσης ερευνητικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών αποκλειστικά για τον Κορινθιακό Κόλπο σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Καθορισμός του ρόλου συμμετοχής του Συνδέσμου.
    • Συζήτηση και καθορισμός των παραπέρα ενεργειών για την υλοποίηση και τον τρόπο διοργάνωσης της δράσης: “Κορινθιακός – υδάτινοι δρόμοι επικοινωνίας, πολιτισμού, ανάπτυξης”.

Υπογραμμίζεται ότι, κατά τη συνεδρίαση προτάθηκε από τον Δήμαρχο Δελφών κ. Ταγκαλή η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με αποκλειστικό θέμα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Κορινθιακό Κόλπο, σε συνεργασία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με τον Δήμο Δελφών και με συμμετοχή φορέων και Περιφερειών, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η οποία και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Σε επόμενο συμβούλιο θα συζητηθούν διεξοδικώς οι λεπτομέρειες επί του θέματος.

  1. Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στην μουσική εκδήλωση στα πλαίσια του θεσμού “ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΤΟΥΣ 2020”(3 Αυγούστου 2020, Αίθουσα εκδηλώσεων στον αύλιο χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας).

Με αυστηρή τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 και ώρα 21:30΄ μ.μ., μία υπέροχη μουσική εκδήλωση στον αύλιο χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας, στα πλαίσια του θεσμού “ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΤΟΥΣ 2020”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Σύλλογος “Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας” και ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ».

Ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και μακροβιότερης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

  1. Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την επίστρωση ακατάλληλου υλικού στην παραλία Σαράντι και αίτημα ελέγχου για πιθανή περιβαλλοντική ζημιά.

Προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για το συμβάν στην παραλία Σαράντι του Δήμου Θηβαίων, μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε στους κατοίκους της περιοχής, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Σταμάτης Χαλβατζής απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς: 1) Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, 2) Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), 3) Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, 4) Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδος και 5) Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) Θεσσαλίας:

Θέμα: «Επίστρωση παραλίας Σαράντι με ακατάλληλο υλικό – κίνδυνος πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς».

“Μετά από καταγγελίες κατοίκων και επισκεπτών της τοπικής κοινότητας ΣΑΡΑΝΤΙ του Δήμου Θηβαίων, αλλά και δικής μου επίσκεψης στο χώρο της παραλίας, διαπίστωσα ότι στο παραλιακό μέτωπο και σε τμήμα του αιγιαλού, επιστρώθηκε στερεό υλικό χρώματος μαύρου, κοκκώδους μορφής αγνώστου προέλευσης, αλλοιώνοντας σημαντικά την προτέρα κατάσταση του χώρου.

Έπειτα από χημική εξέταση του υλικού, κατόπιν παραγγελίας του Δήμου Θηβαίων, μετά από πολλές καταγγελίες κατοίκων για αιωρούμενη μαύρη σκόνη και περίεργη συμπεριφορά του υλικού γενικότερα, της οποίας πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι πρόκειται για σκουριά από βιομηχανία σιδήρου (χαλυβουργία).

Γνωστού όντως ότι το εν λόγω υλικό αποτελεί απόβλητο ειδικής κατηγορίας και ως εκ τούτου χρήζει ειδικής διαχείρισης, απορίας άξιον είναι τόσο η προμήθειά του, όσο και η επίστρωσή του στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και πολυσύχναστο είναι και ευαίσθητο περιβαλλοντικά.

Ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος έτσι ώστε:

    1. Να γίνει ενδελεχής έλεγχος για πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς ή για κίνδυνο επέλευσης πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς αλλά και για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των λουομένων της περιοχής.
    1. Να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την σωστή απομάκρυνση του υλικού και την αποκατάσταση του εδάφους στην προτέρα κατάσταση. Θεωρούμε δεδομένο ότι τόσο εμείς, όσο και ο Δήμος Θηβαίων, πρέπει να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα του ελέγχου.”
  1. Συνδιοργάνωση Συνεδρίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου “Κορινθιακός – Η δική μας θάλασσα” (30 Οκτωβρίου 2020, “Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου”).

Αντικείμενο του έργου: “Καταγραφή και συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου από θαλάσσια απορρίμματα”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με υπεύθυνο του έργου την ΜΚΟ ΟΖΟΝ και εθελοντική συμμετοχή των: ΜΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος», Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ» και Διεθνής Ένωση Αστυνομικών.

Το video του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=b0yXBs0JBbA και στην ιστοσελίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. www.spoak.gov.gr