ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

  1. Συμμετοχή Προέδρου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Σταμάτη Χαλβατζή σε συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο συγκρότησης Τοπικού Συμβουλίου Αλιείας Κορινθιακού – Πατραϊκού, στην οποία θα παρευρίσκονται από την μεριά του ΥΠΕΝ ο Διοικητής της 5ης ΠΕΔΙΛΣ, ο Δ/ντης Ελέγχου Αλιείας, οι Λιμενάρχες Κυλλήνης, Πατρών, Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Κορίνθου. Από το ΥΠΑΑΤ, ένας εκπρόσωπος από την Δ/νση Αλιείας. Από τους αλιείς, ένας εκπρόσωπος από κάθε κλάδο. Από τους Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος, ένας από κάθε Ομοσπονδία. Τέλος, εκ μέρους του επιστημονικού κόσμου ο Κων/νος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Δ. Αμβρακικού (8/2/2019, Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών).
  1. Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την προστασία του Δελφικού Τοπίου.

  2. Ανάθεση σε πληρεξούσιο δικηγόρο, η σύνταξη, υπογραφή και κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας», κατά της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/30.10.2018 (ΘΕΜΑ: «Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού» – ΦΕΚ τ. ΑΑΠ 299/14.12.2018 – ημερομηνία πραγματικής κυκλοφορίας 17.12.2018) Απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ιδίως κατά το μέρος της που αφορά το προστατευτέο «Δελφικό Τοπίο». (15/2/2019)
  1. «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ»

  2. Έναρξη υλοποίησης του έργου «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ», σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΟΖΟΝ και τους συλλόγους “Πράσινο+Μπλε” (Ναύπακτος), “Κρισσαίος” (Φωκίδα) και “Αργώ” (Αλυκή – Βοιωτίας), χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο. Αντικείμενο του έργου είναι η καταγραφή και η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου από θαλάσσια απορρίμματα.  Για τη συλλογή δεδομένων θα δημιουργηθούν παρατηρητήρια καταγραφής απορριμμάτων στις ακτές και τον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού. Οι δράσεις καθαρισμού και καταμέτρησης θαλάσσιων απορριμμάτων θα συνοδεύονται από στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης προς τους πολίτες των δήμων που περιβάλλουν τον Κορινθιακό. Παράλληλα θα δημιουργηθεί δίκτυο εκπαιδευμένων εθελοντών με σκοπό την ενεργοποίησή τους σε μελλοντικές πρωτοβουλίες ανάλογης δράσης. (26/2/2019)
  1. Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: “Κορινθιακός Κόλπος: Πολιτιστική Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη” (29-30 Μαρτίου 2019, Θήβα).

    1. Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: “Κορινθιακός Κόλπος: Πολιτιστική Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη”, με στόχο την αναζήτηση ενιαίου πλαισίου δράσης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στο πολιτισμικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο:

      α) Διευρυμένη Συνεδρίαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκτός έδρας στον Δήμο Θηβαίων με εκπροσώπους Εφορειών Αρχαιοτήτων & ΦΔΠΠ με Θέμα: “Αναζήτηση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (Δήμων, ΦΔΠΠ και ΕΦΑ) για την προστασία και ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου” (29 Μαρτίου 2019, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας).

      β) Ημερίδα με θέμα: “Κορινθιακός Κόλπος: Πολιτιστική Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη”(30 Μαρτίου 2019, Αίθουσα “Αλέξανδρος Κοφίνης” – Συνεδριακό Κέντρο Θήβας).

    1. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με την ΟΖΟΝ ΜΚΟ ανακοινώνει τον απολογισμό του Α΄ κύκλου έρευνας για τα θαλάσσια απορρίμματα στον Κορινθιακό Κόλπο. (15/5/2019)

    2. Ο πρώτος κύκλος καταμέτρησης και καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων σε ακτές του Κορινθιακού Κόλπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι δράσεις καθαρισμού στα 6 επιλεγμένα σημεία – παρατηρητήρια (Ναύπακτο, Ιτέα,  Αλυκή Βοιωτίας, Κόρινθο, Ακράτα και Ψαθόπυργο Αχαΐας) πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη βοήθεια μαθητών σχολείων και εθελοντών από τις τοπικές κοινωνίες. Ο απολογισμός του πρώτου κύκλου καθαρισμών για το σύνολο των ακτών είναι 14.841 συλλεχθέντα αντικείμενα μεγαλύτερα από 2,5 εκατοστά. Σε όλα τα σημεία παρατήρησης η καταμέτρηση διενεργήθηκε σε 100 μέτρα παραλίας. Τα καταμετρηθέντα αντικείμενα ανά σημείο μέτρησης αναλύονται ως εξής:
      Παραλία Πούντο, Ναύπακτος Ναυσικά, Ιτέα Αλυκή, Βοιωτία Καλάμια, Κόρινθος Ακράτα, Αχαΐα Μάτι – Ψαθόπυργος, Αχαΐα
      Σύνολο Αντικειμένων 5.611 1.773 2.960 1.115 1.052 2.330
      Τα αποτελέσματα της λεπτομερούς καταμέτρησης-καταγραφής έδειξαν ότι τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων με ποσοστά που κυμαίνονται από 62-94%. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ που προέρχονται κυρίως από τη θραύση μεγαλύτερων αντικειμένων, με την επίδραση του χρόνου και της ηλιακής (υπεριώδους) ακτινοβολίας. Σημαντική ήταν επίσης η επιβάρυνση από τα πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια, κομμάτια από σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια και μπουκάλια ποτών. Γυαλιά και κεραμικά αντικείμενα (υλικά κατασκευής, κομμάτια μπουκαλιών), μέταλλο (σύρματα, κουτάκια αναψυκτικών, πώματα) και ύφασμα (σκισμένα κομμάτια) ήταν κατά σειρά οι επόμενοι τύποι υλικού αντικειμένων που βρέθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση.
    1. Ενημέρωση δημοσιοποίησης του πρωτοποριακού αφηγηματικού χάρτη του Κορινθιακού Κόλπου (Story Maps).

    2. Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δημοσιοποίηση του αφηγηματικού χάρτη του Κορινθιακού Κόλπου στο διαδίκτυο που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://nom.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=b6db7d59deca4d38bb38e2ee633a9a59&fbclid=IwAR0TOsJtdoikCSaD26LYQAlZvrzHDnTUzqkaGHgwf3OGcdjMgln-iwpGgnw Αποτελεί μία καινοτόμο προσπάθεια όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα και είναι προϊόν της συνεργασίας του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεω-περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα με την επιστημονική ομάδα του Τομέα Γεωγραφίας και Κλιματολογίας υπό την καθοδήγηση της Δρ. Παρασκευής Νομικού (Επικ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ). Ο αφηγηματικός χάρτης (Story Map) του Κορινθιακού Κόλπου ο οποίος θα εμπλουτίσει την ιστοσελίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ., χρησιμοποιεί τη γεωγραφία ως μέσο οργάνωσης και παρουσίασης των πληροφοριών, συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και ήχο. Ο χάρτης χρησιμοποιεί εργαλεία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χωρικής ανάλυσης, αλλά δεν απαιτεί από τους χρήστες του να έχουν ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες σε GIS. Ο χάρτης αυτός θα περιέχει πληροφορίες για τη Γεωγραφική θέση του Κορινθιακού Κόλπου, τη Μορφολογία του, τη Διοικητική δομή των Δήμων που τον περιβάλλουν και το Ανθρωπογενές Περιβάλλον που αναπτύσσεται σε αυτούς, τη Γεωλογική δομή του, τους γεωκινδύνους στους οποίους υπόκειται αλλά και την μοναδική Βιοποικιλότητα που αναπτύσσεται σε αυτόν, η οποία εκφράζεται και από την παρουσία πολλών προστατευόμενων περιοχών. Μέσω της γεωβάσης των δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, στην ψηφιακή πλατφόρμα αναδεικνύονται τα σημεία Πολιτισμού των Δήμων του Κορινθιακού Κόλπου όπως: Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Χώροι Αθλητικών Εκδηλώσεων. Επίσης στον αφηγηματικό χάρτη παρέχονται πληροφορίες για τον Τουρισμό της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου όπως: Αλιευτικά καταφύγια – Ιστιοπλοϊκός Τουρισμός, Καταδυτικός Τουρισμός, Παραλίες κολύμβησης, Περιπατητικός τουρισμός, Εκκλησιαστικός τουρισμός. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μία ψηφιακή πλατφόρμα όπου συγκεντρώνει όλες τις γεω-οικοπολιτισμικές πληροφορίες της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου και αναδεικνύει μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής όλα τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος σε διαδραστικούς χάρτες που παρέχονται στους πολίτες δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. Το επόμενο στάδιο είναι να δημιουργηθούν αναλυτικοί αφηγηματικοί χάρτες για κάθε Δήμο που περιβάλλει τον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες η γεωβάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και πρέπει να ανανεώνεται συστηματικά, ώστε να χρησιμοποιείτε σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα και προτάσεις ανάδειξης του Κορινθιακού Κόλπου. (24/7/2019)
    1. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα: «Κορινθιακός: Η Θάλασσα που μας ενώνει».

    2. Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αιγιαλείας από τις 18-30 Αυγούστου με την ονομασία «Οινοξένεια» και που φέτος είναι αφιερωμένες στην πολύπλευρη επίδραση του Κορινθιακού Κόλπου, στο κλίμα, στην μορφολογία, στην ιστορία και στην γαστρονομία της Αιγιάλειας, ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. είχε την χαρά και την τιμή, εκπροσωπώντας τους 14 Δήμους-Μέλη του, να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε δύο από αυτές. α) Το βράδυ της Παρασκευής 23/8 στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Τουριστικού Περιπτέρου Βαλιμιτίκων για την γνωριμία με τους οίνους των πλαγιών της Αιγιάλειας και με πλούσια εδέσματα που μας προσφέρει ο Κορινθιακός, απολαμβάνοντας το ζωντανό πρόγραμμα μουσικής με τραγούδια για την θάλασσα με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. β) Το πρωΐ του Σαββάτου 24/8 δεκάδες επιβάτες από το Αίγιο, μαζί με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Παπαχριστοπούλου, αιρετούς από την τοπική αυτοδιοίκηση και εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων της Αιγιάλειας, όπως οινοποιούς του Δικτύου Ποιότητας «Οινοξένεια», ταξιδέψαμε με το ferry boat “Zeus” στον Άγιο Νικόλαο, όπου μας υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης και εκπρόσωποι από την Τ.Κ. Καλλιθέας.
    1. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με την ΟΖΟΝ ΜΚΟ ανακοινώνει τον απολογισμό του Β’ κύκλου έρευνας στα πλαίσια υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018» για το έργο «Κορινθιακός-Η δική μας θάλασσα».

    2. Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος καταγραφής και αξιολόγησης των θαλάσσιων απορριμμάτων σε 6 επιλεγμένες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου (Ναύπακτος, Ιτέα, Αλυκή, Κόρινθος, Ακράτα και Ψαθόπυργος).
      ΠΑΡΑΛΙΑ Πούντο Ναύπακτος Ναυσικά Ιτέα Αλυκή Βοιωτία Καλάμια Κόρινθος Ακράτα Αχαΐα Μάτι Ψαθόπυργος Αχαΐα
      ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Α’ ΚΥΚΛΟΣ 5.611 1.773 2.960 1.115 1.052 2.330
      Β’ ΚΥΚΛΟΣ 3.903 1.101 2.369 3.766 808 1.407
      Η ΟΖΟΝ διενήργησε σχολαστικούς καθαρισμούς σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος» και τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ». Στους καθαρισμούς και τις καταγραφές συμμετείχαν επίσης εθελοντές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις τοπικές σχολικές κοινότητες. Συνολικά από τις 6 ακτές, συλλέχθηκαν 13.354 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών. Οι δράσεις διενεργήθηκαν ακριβώς στα ίδια τμήματα παραλίας που είχαν καθαριστεί λεπτομερώς κατά τον πρώτο κύκλο καθαρισμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες των απορριμμάτων που συλλέξαμε, συσσωρεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών. Για άλλη μια φορά, τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές, με ποσοστά από 54% έως 94% επί του συνόλου. Οι  πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και στους δύο κύκλους ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ, καθώς επίσης και τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια, μπουκάλια ποτών κλπ.). Γυαλιά/κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που συναντήσαμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.). Στα περισσότερα σημεία καθαρισμού-καταμέτρησης, οι αριθμοί σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν ήταν μικρότεροι αυτών του Α’ κύκλου, στοιχείο αναμενόμενο καθώς οι πρώτοι καθαρισμοί αφαίρεσαν πολλά αντικείμενα μακροχρόνιας συσσώρευσης. Ωστόσο, οι τιμές των απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν μέσα σε 3 μήνες ήταν υψηλές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου, ο αριθμός των απορριμμάτων αυξήθηκε κατά 2.650 αντικείμενα. Η γεωγραφική θέση των ακτών, οι τοπικές πηγές ρύπανσης, αλλά και η επίδραση των καιρικών συνθηκών στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο καθαρισμών, είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό συγκέντρωσης των σκουπιδιών στις ακτές.
    1. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. τιμά τον Αιγιώτη, πρωτοπόρο στην προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, Δρ. Πάνο Παναγόπουλο.

    2. Με απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. και στα πλαίσια κοινής συνεδρίασης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου και των νέων αντιπροσώπων των Δήμων-Μελών για την δημοτική θητεία 2019-2023, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00´ μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» εκδήλωση, στην οποία θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Αιγιώτη, Δρ. Πάνο Παναγόπουλο για τη συνολική του δράση και προσφορά στην δημιουργία του κινήματος προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου και στην προώθηση της ιδέας της διαδημοτικής συνεργασίας για τον στόχο αυτό.
    1. Εκλογές στον Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» για την ανάδειξη των νέων οργάνων για την διετία 2019-2021.

    2. Με καθολική συμμετοχή όλων των Δήμων-Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ. διεξήχθησαν οι εκλογές του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», την Παρασκευή πρώτη (1) Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», για την ανάδειξη των νέων οργάνων για την διετία 2019-2021. Στην θέση του Προέδρου με απόλυτη υποστήριξη όλων των αντιπροσώπων των Δήμων-Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκλέχθηκε ο κ. Σταμάτης Χαλβατζής, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων, ο οποίος ήταν στο τιμόνι του Συνδέσμου και στην προηγούμενη θητεία. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας η σύνθεση των οργάνων έχει ως εξής:
      • Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ.: Σταμάτης Χαλβατζής, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων
      • Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ.: Δημήτριος Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας

      Εκτελεστική Επιτροπή του Σ.Π.Ο.Α.Κ.

      Τακτικά Μέλη:
      1. Βαρδάκης Ευστράτιος, Δ.Σ. Αιγιαλείας
      2. Δρίκος Γεώργιος, Δ.Σ. Μάνδρας-Ειδυλλίας
      3. Νταουσάνης Ιωάννης, Δ.Σ. Ναυπακτίας
      4. Πέρρας Σωτήριος, Δ.Σ. Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων

      Αναπληρωματικά Μέλη:
      1. Αποστόλου Ιωάννης, Δ.Σ. Λεβαδέων
      2. Δαγδελένης Απόστολος, Δ.Σ. Θηβαίων
    1. . Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο 29ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ με θέμα: “Θαλάσσιο Χωροταξικό. Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων. Θαλάσσιοι Αποδέκτες”.

    2. Με επιτυχία διεξήχθη στην Ναύπακτο το διήμερο 22 – 23 Νοεμβρίου 2019 το 29 ο  Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα: “Θαλάσσιο Χωροταξικό. Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων. Θαλάσσιοι Αποδέκτες”, στο οποίο ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμμετείχε ως συνδιοργανωτής, έχοντας άμεσο ενδιαφέρον για τα συζητούμενα θέματα, που αφορούσαν στο θαλάσσιο χωροταξικό και στη θαλάσσια ρύπανση. Συνδιοργανωτές ήταν επίσης η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας που φιλοξένησε στην Δημοτική Αίθουσα «Ναυπακτίας» τις εργασίες του Συνεδρίου. Η μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων-εισηγητών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά και πολλών εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων, αλλά και των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.