ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024

1. Εκλογές στον Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» για την ανάδειξη νέων οργάνων για την πρώτη θητεία

Με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων – Αντιπροσώπων των 14 Δήμων – Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ., διεξήχθησαν δια ζώσης οι εκλογές του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ», στις 19/2/2024 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», για την ανάδειξη του Προέδρου, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την πρώτη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου έως τις 30.06.2026.

Η σύνθεση των οργάνων έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ.: Σωτήριος Πέρρας, Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων
  • Αντιπρόεδρος Δ.Σ.: Μαρία Γιδά, Δ.Σ. Αιγιαλείας
  • Τακτικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:
    • Γιογάκης Νικόλαος, Δ.Σ. Δελφών
    • Δαγδελένης Απόστολος, Δ.Σ. Θηβαίων
    • Λόντος Αναστάσιος, Δ.Σ. Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
    • Ψυχράμη Βασιλική, Δ.Σ. Αιγιαλείας
  • Αναπληρωματικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:
    • Λινάρδος Ιωάννης, Δ.Σ. Μάνδρας-Ειδυλλίας
    • Τουμαράς Βασίλειος, Δ.Σ. Λεβαδέων

2. Εκλογή Αντιπρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής

Σύμφωνα με την αρ. 2/24 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Ο.Α.Κ., εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ», ο κ. Δαγδελένης Απόστολος, Δ.Σ. Θηβαίων για την πρώτη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου έως τις 30-06-2026.

3. Άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά διοικητικών πράξεων

Με την αρ. 12/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., ο Σύνδεσμος ανέθεσε σε εξειδικευμένο επιστημονικό σύμβουλο τη σύνταξη και κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγών κατά των διοικητικών πράξεων ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

  • Α) Σύνταξη και κατάθεση δικογράφου: ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΒΕΒ-006138/2024 βεβαίωση παραγωγού ειδικών έργων για σταθμό ΑΙΟΛΙΚΑ στην περιοχή ΣΥΚΙΕΣ ΠΙΝΤΙΖΑ.
  • Β) Σύνταξη και κατάθεση δικογράφου: ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΒΕΒ-006136/2024 βεβαίωση παραγωγού ειδικών έργων για σταθμό ΑΙΟΛΙΚΑ στη θέση ΓΕΡΑΝΕΙΑ 1.
  • Γ) Σύνταξη και κατάθεση δικογράφου: ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΒΕΒ-006137/2024 βεβαίωση παραγωγού ειδικών έργων για σταθμό ΑΙΟΛΙΚΑ στη θέση ΓΕΡΑΝΕΙΑ 3.

Οι τρεις (3) ενδικοφανείς προσφυγές κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία στις 16/5/2024.

4. Συμφωνητικό συνεργασίας με την ΟΖΟΝ Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Με την αρ. 14/24 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε συμφωνητικό συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ», χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα στο Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου “Η ΑΛΚΥΩΝ” και του Συλλόγου Ελεύθερων & Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος»

5. Συμμετοχή στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου

Με την αρ. 15/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Δήμου 3 Αιγιαλείας, κατόπιν πρότασης συνεργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου, το οποίο έλαβε χώρα στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2024, λαμβάνοντας ανταποδοτικά οφέλη

6. Μετακίνηση Προέδρου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στον Πόρο για συμμετοχή στο Συνέδριο “Seas of Change”

Με την αρ. 16/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η μετακίνηση του Προέδρου του Σ.Π.Ο.Α.Κ., προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο «Seas of Change» στον Πόρο στις 18-19 Απριλίου 2024 ως εκπρόσωπος του Σ.Π.Ο.Α.Κ., κατόπιν πρόσκλησης από την Καθετή ΑΜΚΕ https://katheti.gr/. Αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου “Seas of Change” αποτέλεσαν οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Rauch (ΗΠΑ), την Καθετή (Ελλάδα) και την Global Salmon Farming Resistance (Αργεντινή) υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο seasofchange

7. Συμμετοχή στη συνδιοργάνωση εκδήλωσης για τα Δελφίνια του Κορινθιακού Κόλπου

Με την αρ. 17/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη συνδιοργάνωση εκδήλωσης της Μονάδας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία διεξήχθη στις 4 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχείο Ιτέας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και τη συμμετοχή σχολείων. Από τις 9:00´ το πρωΐ έως τη 1:00´ μετά το μεσημέρι, οι μαθητές των τάξεων 5ης και 6ης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας και του Δημοτικού Σχολείου Κίρρας, 3ης και 4ης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Άμφισσας, συμμετείχαν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια, προκειμένου να μάθουν πώς μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της μοναδικής θαλάσσιας ζωής της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου διασκεδάζοντας. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για τον θαυμαστό κόσμο των Δελφινιών του Κορινθιακού Κόλπου και στη συνέχεια τα παιδιά έλαβαν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι «Πού ζουν σκουπίδια» με σκοπό την δημιουργία ανακυκλώσιμων υλικών, όπως γλάστρα με βολβό φυτεμένο σε οργανικό λίπασμα προερχόμενο από οργανικά απορρίμματα

8. Προγραμματισμός δράσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για το έτος 2024

  • Η μελέτη που παραγγείλαμε και έχουμε ήδη κοινοποιήσει σε όλους τους Δήμους – Μέλη με τίτλο: «Πολιτιστική Διαδρομή: Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου» και στόχο την αναζήτηση χρηματοδότησης στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να περάσει στο στάδιο υλοποίησης. Αυτό απαιτεί ενεργοποίηση των Δήμων – Μελών επάνω στις προτάσεις της μελέτης και αναζήτηση ένταξης των απαιτούμενων έργων μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε μια ημερίδα με συμμετοχή όλων των Δήμων – Μελών και των 4 Περιφερειών όπου εντεταλμένοι σύμβουλοι της εταιρείας που συνέταξε την μελέτη θα μας ενημερώσουν διεξοδικά για τα βήματα που απαιτούνται από εδώ και πέρα με τη συνεργασία Δήμων – Περιφερειών.
  • Η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε μια πανελλήνια προσπάθεια Δήμων – Οικολογικών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος που θα βρούμε μπροστά μας λόγω της διάθεσης μεγαλοεπενδυτών για την χωροθέτηση φαραωνικών εγκαταστάσεων όπως, ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), πλωτών φωτοβολταϊκών κ.α., που προγραμματίζονται για το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού Κόλπου το επόμενο διάστημα. Για τον λόγο αυτό ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. καλό είναι να διοργανώσει ένα επιστημονικό συνέδριο, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων όπου θα αναλυθούν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις, τα δε συμπεράσματα του να αποτελέσουν βάση αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από κοινή δράση με το πανελλήνιο κίνημα που ήδη υπάρχει.
  • Επανακαθορισμός των στόχων και των προτεραιοτήτων μέσα από ένα διήμερο συνέδριο, έτσι ώστε ο αγώνας για την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου, να γίνεται με την ενεργό συμμετοχή όλων των Δήμων – Μελών σε μια κοινή στόχευση.
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή καλό είναι να εντείνουμε τις δράσεις με συμμετοχή νέων ανθρώπων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Να συνεχιστεί η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε πολιτιστικές δράσεις των Δήμων – Μελών, αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ενημέρωση για τον ρόλο που καλείται να παίξει ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. στην προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις κοινές δράσεις μας.
  • Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., να γίνει πλήρη καταγραφή των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη προστασία.
  • Να πρωτοστατήσουμε σε συνεργασία με τους Δήμους-Μέλη και τους κατά τόπους ιστιοπλοϊκούς συλλόγους, στη διοργάνωση Ιστιοπλοϊκών Αγώνων οι οποίοι σαν στόχο θα έχουν, αφετέρου την προβολή του Κορινθιακού Κόλπου και αφετέρου την ενημέρωση για την προστασία του οικοσυστήματος.
  • Συνεργασία με Δήμους – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για συντονισμό ενεργειών ένταξης μικρών οικισμών που έχουν πρόσβαση σε ακτογραμμές του Κορινθιακού Κόλπου σε δίκτυα αποχέτευσης. Αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων αυτών.
  • Συνεργασία με Δήμους – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου.

9. Έκδοση ψηφίσματος για την εμπορευματοποίηση των παραλιών

Με την αρ. 19/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος μετά από πρόταση του μέλους του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Νικόλαου Ασπράγκαθου, για την ελεύθερη πρόσβαση των παραλιών και των παραλιακών χώρων αναψυχής, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως ακολούθως:

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Όχι στην εμπορευματοποίηση των παραλιών. Επιχορήγηση για όλο το κόστος των ναυαγοσωστών.”

«Ο νόμος της Κυβέρνησης για τις παραλίες ολοκληρώνει την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών, που είχε αρχίσει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν αφήνει ακόμα και προστατευόμενες, χωρίς να την παραδώσει στην εκμετάλλευση από τους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Το καθεστώς της αγοράς καταργεί το δικαίωμα μας στον δημόσιο χώρο, που ανήκει σε όλους. Δεν μας επιτρέπει να «απλώσουμε την πετσέτα μας», χωρίς να πληρώσουμε για ομπρέλα και ξαπλώστρα στο όνομα της τουριστικής «ανάπτυξης».

Η Κυβέρνηση πρακτικά νομιμοποιεί την κατάληψη και εκμετάλλευση των παραλιών από μεγάλα συμφέροντα μέσω κεντρικών κρατικών διαγωνισμών, περιορίζοντας έτσι τους μικροεπαγγελματίες. Καταργεί για πρώτη φορά, σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ακτογραμμή, το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή παραλιών, ενός πολύτιμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αγαθού που θα καταληφθεί από μεγαλοκατασκευές. Αφαιρείται η αρμοδιότητα των Δήμων να αποφασίζουν τον τρόπο και την έκταση αξιοποίησης των παραλιών για εγκατάσταση καντίνας ή προβολής των παραλιακών καταστημάτων και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ φορτώνει στους Δήμους το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Να τροποποιηθεί ο νέος νόμος και κάθε ρύθμιση εκμετάλλευσης των παραλιών από επιχειρηματικούς ομίλους.

Να αποσυρθεί το Π.Δ. 71/2020 και να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των λουόμενων με πολύ μικρότερο κόστος.

Να επιχορηγηθούν οι παραλιακοί Δήμοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτεται το σύνολο της δαπάνης για τους ναυαγοσώστες και το κόστος των υποδομών και του εξοπλισμού των παραλιών.»

10. Συμμετοχή στην Δημόσια Διαβούλευση για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Με την αρ. 23/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., έλαβε μέρος ενεργά και κατέθεσε τις ενστάσεις του στην Δημόσια Διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στις ΠΑΥ Β3 (Ερατεινή), Β4 (Γαλαξίδι) και Β5 (Αντίκυρα και Δίστομο) των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με Φορέα Διαχείρισης την «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ Α.Ε.», με δ.τ. «ΕΤ.ΑΝ.Υ.ΦΩ. Α.Ε.», η οποία παρέμεινε ανοικτή έως τις 23/6/2024.

Προς τούτο ανέθεσε σε εξειδικευμένο επιστημονικό σύμβουλο τη σύνταξη και κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων επί του αντικειμένου της διαβούλευσης, όπως αυτό απαιτείται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/42, τις οποίες καταθέσαμε προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την υποχρέωση παρακολούθησης της διαδικασίας διαβούλευσης έως την ολοκλήρωσή της, καθώς και την παροχή διευκρινίσεων που τυχόν ζητηθούν από την αρμόδια αρχή.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του κειμένου παρέμβασης, το οποίο απεστάλη στην ανωτέρω υπηρεσία, τεκμηριώθηκαν οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ότι η ΣΜΠΕ είναι παράνομη, ήτοι:

  • Παραβιάζεται η Οδηγία για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καθόσον η οριοθέτηση του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών.
  • Παραβιάζεται η Οδηγία για τα ύδατα, καθόσον η ΣΜΠΕ δεν προβαίνει σε εκτίμηση των επιπτώσεων στα παράκτια ύδατα της περιοχής αναφοράς.
  • Παραβιάζεται η Οδηγία για τη Θαλάσσια Στρατηγική, καθόσον η ΣΜΠΕ δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της κατάστασης των υδάτων της περιοχής αναφοράς.
  • Παραβιάζεται η Οδηγία για τα είδη και τους οικοτόπους, καθόσον η ΣΜΠΕ δεν προβαίνει σε εκτίμηση των επιπτώσεων στα προστατευόμενα είδη και στους προστατευόμενους οικοτόπους των τριών περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.

Επί του θέματος, ο κ. Νικόλαος Ασπράγκαθος, μέλος του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, έθεσε υπόψη των Μελών το κάτωθι ψήφισμα, το οποίο αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στην εν λόγω πρόταση στα πλαίσια της Διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ και να αποσταλεί αντίγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στους Δήμους – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ.:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Όχι στην μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική επιβάρυνση του Κορινθιακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας.»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας, έθεσε σε Διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στις ήδη επιβαρυμένες με ιχθυοκαλλιέργειες περιοχές στην Ερατεινή, Γαλαξίδι, και Αντίκυρα – Δίστομο. Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, υποτάσσεται το περιβάλλον στα κέρδη των ομίλων, με τις γνωστές επιπτώσεις σε αυτό και στις ζωές μας.

Στη ΣΜΠΕ προτείνεται η ίδρυση πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με τον πολλαπλασιασμό των διατιθέμενων εκτάσεων και της συνολικής δυναμικότητας σε συνολική θαλάσσια έκταση 13.231,877 στρεμμάτων (παραγωγική έκταση 1.110 στρέμματα) και συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 37.810 τόνων. Για παράδειγμα σε μια περιοχή τριπλασιάζεται η έκταση ενώ σε άλλη πενταπλασιάζεται η δυναμικότητα των μονάδων, με τεράστια επιβάρυνση του θαλασσίου οικοσυστήματος. Το αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο της ΠΟΑΥ αφορά τα κέρδη των πολύ λίγων επιχειρηματικών ομίλων, που με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις συγκεντρώνονται περισσότερο σε λίγα χέρια. Όπως ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο. Στην Ελλάδα ελέγχει πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής.

Όπως δείχνει η πείρα οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» γίνονται διαχρονικά με στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. Κρατικές επιδοτήσεις και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, που θα τα πληρώσει ο λαός, οι συνθήκες των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες συνεχώς χειροτερεύουν, ενώ οι τιμές των ψαριών με την ακρίβεια γίνονται απλησίαστες για την λαϊκή οικογένεια. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους με υψηλή κερδοφορία για τους ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους χειρότερους όρους δουλειάς, αφού δεν υπάρχει ΣΣΕ, ούτε καν επιχειρησιακές συμβάσεις.

Οι περιοχές στις οποίες προτείνεται η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. εμπίπτουν στο Δίκτυο NATURA 2000, θεωρούνται προστατευόμενες λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας των. Η επέκταση υφιστάμενων και η ίδρυση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, και ειδικά σε ένα σχεδόν κλειστό κόλπο όπως ο Κορινθιακός αλλά και ο Πατραϊκός, είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συνολικά του περιβάλλοντος και θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως αναφέρεται αναλυτικά στην έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων.

Προτείνουμε να οργανωθεί παράσταση διαμαρτυρίας δημάρχων των Δήμων μας στο ΥΠΕΝ με αίτημα την απόσυρση της εν λόγω ΣΜΠΕ.

Ζητάμε

  • Να σταματήσει κάθε σκέψη για σχέδιο επέκτασης και εγκατάστασης νέων μονάδων. Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ να αποσύρει τη ΣΜΠΕ και να θεσπίσει αυστηρό κανονισμό και ελέγχους για την ολοκληρωμένη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις περιοχές των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην ΣΜΠΕ για την ίδρυση ΠΟΑΥ και την τεράστια επέκταση των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Απευθυνόμαστε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς που θα εξετάσουν με ευαισθησία τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνυπολογίζοντας προσθετικά τους επιβαρυντικούς και από άλλες πηγές στη θάλασσα του Κορινθιακού και Πατραϊκού.»

11. Έκδοση ψηφίσματος για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο

Με την αρ. 25/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος μετά από εισήγηση του εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων κ. Νικόλαου Ασπράγκαθου, Μέλους του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., με θέμα: «Όχι στο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο», για την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως ακολούθως:

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Όχι στο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο”

«Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW.

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου.

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία.

Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό.

Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών. Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.»

12. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Oceanus Lab»

Με την αρ. 26/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η ενεργή συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα πλαίσια του ερευνητικού Προγράμματος «Oceanus Lab» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών με την χορηγία της Vodafone, με αντικείμενο την χαρτογράφηση των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα την καταγραφή των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στον Κορινθιακό Κόλπο, έτσι ώστε να αποτελέσει γραμμή άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, 10 υδατοκαλλιέργειες, κ.α.) που έχουν καταστροφικό αποτύπωμα στις πολύτιμες και προστατευόμενες αυτές περιοχές. Επιστημονικά υπεύθυνος του εν λόγω Προγράμματος είναι ο Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Σύνδεσμο.

13. Συμμετοχή στη συνδιοργάνωση αναβίωσης των 1ων Ισθμιακών Αγώνων

Με την αρ. 27/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα πλαίσια συνδιοργάνωσης αναβίωσης των 1ων Ισθμιακών Αγώνων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, οι οποίοι έλαβαν χώρα στις 12 & 13 Οκτωβρίου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας με τη συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και φορέων. Σε αυτή την δράση προσκλήθηκαν όλοι οι Δήμοι – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. να συμμετέχουν μέσω των αθλητικών συλλόγων τους, οι οποίοι έπρεπε να διαθέτουν αθλητές και αθλήτριες, που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος σε αγωνίσματα στίβου, όπως το ακόντιο, η σφαίρα και το άλμα εις μήκος.

14. Έκδοση ψηφίσματος λόγω θανάτου Δημάρχου Αιγιαλείας

Στα πλαίσια έκτακτης-κατεπείγουσας συνεδρίασης (διά περιφοράς), ο χαρακτήρας της οποίας έγκειται στην άμεση ανάγκη για έκδοση ψηφίσματος μετά την αναγγελία θανάτου του Δημάρχου Αιγιαλείας και Μέλους του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου, με την αρ. 29/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Δημάρχου Αιγιαλείας και Μέλους του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου συνήλθε σήμερα Παρασκευή 11/10/2024 σε έκτακτη – κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση και ομόφωνα αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει δημόσια την θλίψη του για την απώλεια ενός σημαντικού συνεργάτη και φίλου, και να αποδώσει την δέουσα τιμή στον άνθρωπο που υπηρέτησε ακούραστα επί σειρά ετών με ήθος, ανιδιοτέλεια, συνέπεια και υπευθυνότητα το δημόσιο βίο στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος.
  3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη των μελών του και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.
  5. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του και να δημοσιευθεί στα τοπικά ΜΜΕ.

15. Στήριξη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο Ψήφισμα της ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Με την αρ. 32/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στις προτεινόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξαγγελίες επί του θέματος των αναγκαστικών συνενώσεων των ΔΕΥΑ και επέκτασης της ΕΥΔΑΠ, στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας σε Δήμους-Μέλη μας, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

  1. Να εγκρίνει το Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων με τίτλο: «Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο, αλλά δημόσιο αγαθό» ως κάτωθι:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο, αλλά δημόσιο αγαθό»

«Πρόσφατα υπήρξαν Κυβερνητικές ανακοινώσεις μέσω Υπουργού-ών, ότι στα πλαίσια της λειψυδρίας σχεδιάζεται επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας. Είναι βέβαιο, ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος για την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση-εκμετάλλευση των νερών στην χώρα μας, όπως έγινε και με την ηλεκτρική ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές κλπ. από τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν είδε ουδεμία βελτιστοποίηση, ούτε ποιοτική, ούτε οικονομική.

Ο διαφαινόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός στην υπόθεση των νερών καταδεικνύει με σαφήνεια μία «συνταγματική εκτροπή», όπως αναφέρουν νομικοί. Το ΣΤΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) ξεκάθαρα έχει κρίνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο, αλλά δημόσιο αγαθό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο σε συνεχή βάση βάζει φρένο στις διαφαινόμενες επιθυμίες της κυβέρνησης, να μετατρέψει το νερό σε αντικείμενο εμπορίου. Το ΣΤΕ μεταξύ άλλων επικαλείται εκτός από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι, «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης», αλλά και τις διατάξεις που ορίζουν πως η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

Επίσης όσον αφορά την ΡΑΑΕΥ, οι Διοικητικοί Δικαστές επικαλούνται την νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας που ρητά ορίζει, ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει την μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή.

Η επί σειρά πολλών ετών και κυβερνήσεων, απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ, η μη ένταξη των ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, καταδεικνύουν ότι υπάρχει σχέδιο απενεργοποίησης των ΔΕΥΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αφουγκράζεται ούτε τις υπάρχουσες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυχημένες προσπάθειες διαχείρισης του νερού από ιδιώτες που έχουν αποκλειστικό στόχο το κέρδος και είναι εις βάρος των πολιτών (Γαλλία – Παρίσι, Αργεντινή κλπ.).

Τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών, η ελλιπής συντήρηση δικτύων, οι ανύπαρκτες επενδύσεις, οι μαζικές μολύνσεις και η διάδοση ασθενειών.

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;;;;

Γιατί καθυστερεί επί μήνες η κατάθεση του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου (προς διαβούλευση) για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση των παροχών ύδατος;;;

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, να βγουν δημόσια μπροστά, να ενημερώσουν δημότες και επισκέπτες, να συζητήσουν – αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με κοινές ενέργειες με τους Δήμους στην Κορινθία – Βοιωτία – Φωκίδα να προσπαθήσουν να διαφυλάξουν τον Δημόσιο χαρακτήρα του νερού (δημόσιο αγαθό), καθώς και τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους.

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν όλες τις πτυχές του ζητήματος, συνδράμοντας στην απόκτηση ολοκληρωμένης-σφαιρικής γνώσης των πολιτών, όντας σίγουροι για την τελική υποστήριξη τους ενάντια στα προτεινόμενα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης του νερού.

  1. Να κοινοποιηθεί η παρούσα απόφαση στους εξής αρμόδιους φορείς: α) Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, β) Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, γ) Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δ) Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) και ε) Δημάρχους Δήμων – Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ.
  2. Να εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου προς τα ΜΜΕ.

16. Υπηρεσίες συμβουλευτικής – επικοινωνιακής υποστήριξης του Σ.Π.Ο.Α.Κ.

Με την αρ. 34/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής – επικοινωνιακής υποστήριξης του Σ.Π.Ο.Α.Κ., χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους αρχομένης από την ημερομηνία υπογραφής σχετικής σύμβασης και αντικείμενο της εργασίας θα είναι:

  • Η άμεση συνεργασία με τον Πρόεδρο σε θέματα καθημερινότητας που άπτονται της λειτουργίας του Συνδέσμου, καθώς και ο συμβουλευτικός – εισηγητικός ρόλος του σε θέματα προγραμματισμού, ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων στα πλαίσια της συνεργασίας με τους Δήμους – Μέλη, για την υλοποίηση των σκοπών του Συνδέσμου.
  • Συνεργασία με την γραμματεία του Συνδέσμου σε θέματα επικοινωνίας, συντονισμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ.
  • Σύνταξη Δελτίων Τύπου για την προβολή κάθε είδους δράσεων και εκδηλώσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ως εισηγητής θεμάτων τα οποία χειρίζεται με την εξουσιοδότηση του Προέδρου.

17. Προώθηση και υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής: «Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου»

Με την αρ. 35/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκαν τα εξής:

  1. η καταρχήν διερεύνηση του θέματος από τον ειδικό σύμβουλο εκπόνησης της μελέτης «Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου» και αφορά σε ορισμένα ζητήματα πιο συγκεκριμένα, όπως επί ποιων προτάσεων θα μπορούσαν Δήμοι και Περιφέρειες να συνεργαστούν προς όφελος των Δήμων τους, βάσει ποιων προσκλήσεων θα τις υποβάλουν στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, εάν οι Περιφέρειες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους μελέτες κτλ.
  2. η διοργάνωση ημερίδας για την προώθηση και υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής: «Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου» με σκοπό την ενεργοποίηση των Δήμων – Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ. επί των προτάσεων της μελέτης, με στόχο την αξιοποίηση και προώθηση του πολιτιστικού, θαλάσσιου και οικολογικού πλούτου της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των Δήμων-Μελών και τα μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., Περιφερειάρχες των τεσσάρων (4) Περιφερειών (Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής), εκπρόσωποι των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εισηγητές επίλεκτοι Καθηγητές Πανεπιστημίων σχετικά με το αντικείμενο, εκπρόσωποι φορέων, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε κτλ., εκπρόσωποι συλλόγων και ομοσπονδιών, οικολογικών οργανώσεων της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου (ΑΛΚΥΩΝ, Νηρέας κ.α.)

18. Πρόταση συνεργασίας του Δήμου Αιγιαλείας για την προβολή των δράσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο “Πάρκο των Χριστουγέννων”

Με την αρ. 36/24 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο θεσμό του «Πάρκου των Χριστουγέννων» κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου, οι δράσεις του οποίου φέτος ήταν δωρεάν για το κοινό και απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών (μονογονεϊκές, άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα, ανασφάλιστοι κτλ.), έλαβε χώρα στον Κεντρικό 14 Δημοτικό Κήπο των «Υψηλών Αλωνίων» στο Αίγιο για περίπου ένα μήνα (Δεκέμβριο με Ιανουάριο), λαμβάνοντας ανταποδοτικά οφέλη.

19. Έρευνα για τη ρύπανση στον Κορινθιακό Κόλπο από την ΟΖΟΝ

Από τις αρχές Ιουνίου 2024 ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για τη ρύπανση στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση». Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης OZON σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Η ΑΛΚΥΩΝ» και το Σύλλογο Ελεύθερων & Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ». Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου – αν και μικρότερης κλίμακας – έργου που υλοποιήθηκε στον Κορινθιακό το 2019-2020, με επαναλαμβανόμενες δράσεις καταγραφής των συγκεντρώσεων θαλάσσιων απορριμμάτων και μικροπλαστικών σε επιλεγμένες παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές.

Στόχος του προγράμματος είναι η λήψη δεδομένων για τον Κορινθιακό Κόλπο, που είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Natura 2000, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης, να αξιολογηθούν και να τεθούν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ομάδα της ΟΖΟΝ ξεκίνησε τον Ιούνιο από το λιμάνι της Κορίνθου ένα θαλάσσιο ταξίδι 650 χιλιομέτρων που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024. Ο περίπλους του Κορινθιακού παρείχε τη δυνατότητα εντοπισμού και λεπτομερούς αποτύπωσης των προβλημάτων στο σύνολο της ακτογραμμής (επισκέψιμης, δυσπρόσιτης και απρόσιτης) και ταυτόχρονης φωτογραφικής τεκμηρίωσης της ρύπανσης από θάλασσα και αέρα. Τα ευρήματα της έρευνας θα απεικονισθούν σε ψηφιακούς χάρτες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της γεωγραφικής κατανομής της ρύπανσης, στον εντοπισμό περιοχών υψηλής συσσώρευσης απορριμμάτων, στην κατανόηση των πηγών μικρών και μεγάλων απορριμμάτων, των τρόπων μεταφοράς τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και των ποιοτικών παραμέτρων του ρυπαντικού φορτίου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις παραθαλάσσιες κοινότητες του Κορινθιακού. Παράλληλα, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΟΦΥΠΕΚΑ) και θα ασκηθεί πίεση για την υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2023», μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες». Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του έργου, στην ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos.